Barion Pixel

Adományvásár és átvétel

hétfő, szerda, szombat: 8.00-12.00
Miskolc, Fazekas utca 9-11.

Adományok átvétele

szerda: 12.00-16.00
Miskolc, Bajcsy-Zsilinszky u. 33/b

Anna 2014.09.29-én született, természetes úton, komplikáció nélkül. Három hónapos korában kezdődtek a bajok. Szülei arra lettek figyelmesek, hogy valami nincs rendben a gyermekük szemével. Nem fixál szemeivel a tárgyakra, nem követi a mozgó tárgyakat, vízszintesen rezgett megállás nélkül mindkét szeme, illetve néha bekancsalított. Elvitték a gyermeket a háziorvoshoz, aki azonnal tovább küldte őket gyermekszemész szakorvoshoz.

A szemészeten megvizsgálták, ahol az orvos azt mondta, veleszületett horizontális nystagmusa (szemtekerezgése) van, illetve fennállhat a gyanúja a veleszületett teljes vakságnak. Leírhatatlan volt a fájdalom, amit éreztek. Beutaltál Annácskát a budapesti Mária utcai Szemészeti Klinikára, elektrofiziológiai laborba, ahol VEP-vizsgálatot végeztek rajta. A vizsgálat után kiderült, hogy szerencsére sikerült reprodukálható kérgi választ nyerni mindkét szem felől, ami azt jelenti, hogy nem vak, rendelkezik valamennyi látásmaradvánnyal. Egyfelől itt megkönnyebbülést érzett a család, azonban egy másik betegség, az okuláris albinizmus gyanúja merült fel. Gyermekneurológiára utalták át a kicsi lányt.

A neurológus megállapította, hogy a gyermek panaszai szemészeti eredetűek, neurológiailag minden rendben van és így kizárták az okuláris albinizmus gyanúját is.

Ezek után folyamatosan folytak a kontroll vizsgálatok, Anna először váltott szemtakarást kapott, amit fel kellett függeszteni, mert fokozódott, erősödött a nystagmusa (szemtekerezgése). Ezt követően szemüveget írtak neki, itt már a szeme +3 dioptriás volt. Azóta is folyamatosan hordja a szemüvegét és szívesen is viseli.

Nystagmus (szemtekerezgés) és strabizmus convergens (befelé kancsalítás) mellett hypermetropia (távollátás) és astigmia (a szem egyik fénytörési hibája) is fennállt. További szemüveg viselése lett javasolva, emeltek is a dioptrián. Ám folytatódtak a vizsgálatok továbbra is, ez által a betegségek száma is növekedett. Csökkentlátás alakult ki mindkét szemen, majd ezt követően látáshiány okozta tompalátás.

Amikor Anna betöltötte a 3. évét, az óvodakezdés miatt a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálathoz került, ahol a látásvizsgálat során a szakemberek Annácskát érzékszervi fogyatékosnak, ezen belül látássérültnek, és pedig gyengénlátónak minősítette. A gyermek sajátos nevelési igényű és gyógypedagógiai tanár segítségére jogosult, integrálva történt az óvodai foglalkoztatása.

Azonban az óvodából elballagva újra menni kellett látásvizsgálatra a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálathoz, hiszen megkezdi szeptembertől az általános iskolát. E vizsgálat alkalmával romlott a szeme, itt szintén érzékszervi fogyatékosnak, ezen belül látássérültnek és már aliglátónak minősítették. Tudniillik, hogy a látássérülés fokozatai enyhétől a súlyosig: gyengénlátó, aliglátó és vak. Iskoláztatását integrálva folytathatja, hiszen a család nem tudott Budapestre vagy Debrecenbe költözni. Ebben a két városban van Magyarországon speciális látássérült iskola.

Tankönyveit szeretnék felnagyítani, összefűzetni és kinyomtattatni. Speciális füzeteket, és digitális nagyító készüléket írtak neki, amelynek ára 380.000.- forint. Annának szüksége lenne egy laptopra és nyomtatóra is. Ezt sajnos a család nem tudja finanszírozni. Csak az apuka dolgozik, Annának van még 2 testvére is, melyből a legkisebbnek, Kamillának is látássérült a szeme. Neki is szintén nystagmus (szemtekerezgés) állapítottak meg.

Anna édesapja katona, aki az elmúlt években is folyamatosan példamutatóan szolgált.

A honvédség nagy család, szerettek volna még többet tenni Annácskáért, ezért 2021. szeptember 22-ére Anna apukájának alakulatával közösen jótékonysági futást szervezett a Supersum Alapítvány, ahol a 2000 Ft-os nevezési díjjal Anna eszközvásárlását, és a további kezeléseit, fejlesztéseit támogattuk.

2021. szeptember 30-án megtörtént az adományok átadása, összesen 2 579 355 Ft gyűlt össze.

Nagyon köszönjük a Supersum Alapítvány nevében, hogy ennyien támogatásukról biztosították kezdeményezésünket.

Örömmel vettük azt is, hogy több munkahelyi kollektíva, a társszervek képviselői, iskolák, óvodák, sportolói közösségek és magánszemélyek is szép számban csatlakoztak az eseményhez, hogy segítsenek Anna családjának. Nekünk, az alapítványnak pedig óriási elismerés és jóleső visszajelzés volt ez a rendezvény, büszkék vagyunk arra, hogy ennyien bíztak bennünk, mellénk és a céljaink mellé álltak